Φανταστείτε τις δυνατότητές σας , σαν μία κλωστή. Την κλωστή όταν δεν την χρησιμοποιούμε , την τυλίγουμε σε ένα κουβάρι και την αποθηκεύουμε. Έτσι και στο σώμα μας υπάρχουν “αποθηκευμένες” , όλες αυτές οι δυνατότητες που μας παρέχει το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα , αρκεί να εκπαιδευτούμε και να εξασκηθούμε σε αυτά. Εάν αφαιρέσουμε το στοιχείο της έφεσης , που σίγουρα κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν σε οτιδήποτε, μας μένει η εκπαίδευση και η εξάσκηση.

Ο άνθρωπος , από την στιγμή που θα γεννηθεί εκπαιδεύεται. Εκπαιδεύεται να περπατάει , να μιλάει , να τρώει , να αντιλαμβάνεται , να ζει. Το πόσο καλά θα κάνει το οτιδήποτε , εξαρτάται από την εκπαίδευση που θα λάβει και την εξάσκησή του σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

Το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ είναι τρόπος και στάση ζωής.

Είναι η επιστημονική χρήση του σώματος , στην μέθοδο της αυτοάμυνας΄ ένα σώμα που εκμεταλλεύεται απόλυτα  κάθε ικανό διαθέσιμο σημείο του , μέσα από την συστηματική φυσική και πνευματική εξάσκηση. “

( Τσόι Χονγκ Χι )

 Υπάρχουν 3 βασικά στάδια , τα οποία συνδέονται όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας μεταξύ τους . 

1ο Στάδιο :

Στο πρώτο στάδιο θα πρέπει να βρούμε μέσα μας την κατάλληλη δυνατότητα που έχουμε και να την χρησιμοποιήσουμε. Όπως μια γυναίκα επιλέγει το χρώμα και την κλωστή που θα χρησιμοποιήσει , έτσι κι εμείς πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο “κουβάρι” (δυνατότητα) που απαιτείται για το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

2ο Στάδιο :

Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να προπονήσουμε το σώμα , ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα αυτή. Όπως η γυναίκα αφού επιλέξει την κλωστή που χρειάζεται , την ξετυλίγει και την περνάει στην βελόνα , έτσι κι εμείς  επιλέγουμε και γνωρίζουμε στο σώμα μας τις δυνατότητες που μας δίνει το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

3ο Στάδιο :

Πλέον έχουμε το υλικό που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ .Πλέον Χρειαζόμαστε εξάσκηση , ώστε να το αφομοιώσουμε , να το εξασκήσουμε και να το εξελίξουμε. Από το σημείο αυτό και μετά, είναι θέμα ελεύθερης βούλησης. Όπως η γυναικά αφού έχει όλα τα πρωτογενή υλικά που χρειάζεται έτοιμα, αρχίζει το κέντημα , το οποίο εξαρτάται από την  εξασκημένη ικανότητά της και την έμπνευση της. Οι επιλογές για το πώς και το τι θα κεντήσει είναι πολλές. Το τι και πως θα επιλέξει να το κεντήσει , το έργο που θα δημιουργήσει δηλαδή , είναι αυτό που θα δείξει την αξία της . Αντίστοιχα οι επιλογές μας θα κρίνουν και την δική μας αξία, ως ασκούμενο  , αθλητή και ως άνθρωπο.

Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.