Παράλληλα με την αύξηση της δημοτικότητας των αγώνων του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ  αναπτύχθηκε και το αγωνιστικό του κομμάτι. Ένα κομμάτι , το οποίο με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίστηκε και εξελίχθηκε ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των απαιτήσεων του απέναντι στον αθλητή ψηλά. Η αναπροσαρμογή των κανόνων χάριν της υψηλής τεχνικής και του θεάματος και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός , κατέστησε το αγωνιστικό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σαν ένα σχεδόν αυτόνομο κομμάτι , το οποίο οδηγεί τον αθλητή σε μια ολοκληρωμένη προπόνηση βασισμένη στην στρατηγική και τη φιλοσοφία των αγώνων.            .  Τα οφέλη είναι τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Εκρηκτικότητα , γρήγορη και ορθή σκέψη , δύναμη , ευλυγισία , ισορροπία ,  αντοχή , στρατηγική , είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του αγωνιστικού ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ , εξοπλίζοντας έτσι τον αθλητή με αρκετά εφόδια για το μέλλον του , που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις.

   Το αγωνιστικό κομμάτι λοιπόν είναι μια θετική εξέλιξη της πολεμικής τέχνης του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, που οδηγεί τον ασκούμενο στο μονοπάτι της εκγύμνασης , τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής.

   Παρόλα αυτά όμως, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και να υποβαθμίσουμε το παραδοσιακό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

   Για να σας δείξω τη σημαντικότητά του θα σας παρομοιάσω το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ με ένα δέντρο το οποίο παράγει καρπούς. Ο καρπός είναι το αγωνιστικό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Η ρίζες και ο κορμός με τα κλαδιά , είναι το παραδοσιακό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Είναι η φροντίδα και περιποίηση που θα λάβει η βάση , αυτή που θα παράξει τον καρπό. Η ποιότητα του καρπού , εξαρτάται από της συνθήκες υπό τις οποίες θα καλλιεργηθεί το δέντρο. Το νερό , το χώμα , το περιβόλι , τον ήλιο. Το νερό και το  χώμα είναι ο δάσκαλος και οι γνώσεις που μεταφέρονται και διδάσκονται. Το περιβόλι , είναι το  περιβάλλον , το οποίο θα πρέπει να είναι ασφαλές (η σχολή) . Ο ήλιος είναι η θετικές απολαβές από το περιβάλλον και η στήριξη του γονιού στον αθλητή.

   Το παραδοσιακό κομμάτι λοιπόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ , καθώς από εκεί πηγάζουν όλες οι βασικές τεχνικές που εφαρμόζονται στον αγώνα. Επίσης, είναι το κομμάτι αυτό που θα διδάξει στον αθλητή και τον ουσιαστικό σκοπό του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Την τεχνική , την αυτοάμυνα , τον αυτοέλεγχο , την αρμονία , την  ώριμη σκέψη , την αυτοπεποίθηση και αρκετές ακόμα αξίες και αρετές .

   Στο παραδοσιακό κομμάτι δραστηριοποιούνται αρκετά τα χέρια , καθώς στον αγώνα ο ρόλος τους υποβαθμίζεται σε μία απλή και μονότονη άμυνα , και μία πολύ βασική και περιορισμένη επίθεση .

  Το παραδοσιακό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ είναι ο συνδετικός κρίκος που συνδέει τα πόδια με τα χέρια υπό την καθοδήγηση του μυαλού. Αποκαλύπτει το εύρος και την πληθώρα των τεχνικών και των συνδυασμών αυτών και μας κάνει πραγματικούς “Μαχητές” τόσο στον δρόμο , όσο και στη ζωή.


Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.