Πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Υποστηρίζουν ότι τα λακτίσματα του , αν και ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και τεχνικά , δεν μπορούν να εκτελεστούν σε κλειστά μέρη όπου ο χώρος είναι περιορισμένος (π.χ. ένα κλαμπ) ή γιατί δεν μας το επιτρέπει η ένδυσή μας (π.χ. ένα στενό τζην).

   Αγνοούν όμως δύο βασικές πληροφορίες.

α)

Τα λακτίσματα είναι εξίσου αποτελεσματικά και σε χαμηλότερα μέρη του σώματος , όπου και μπορούν να εκτελεστούν με ελάχιστο χώρο , οτιδήποτε και αν φοράμε.

β)

Τα λακτίσματα μπορεί να είναι ένα από το πιο γνωστό και εντυπωσιακό κομμάτι του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ , δεν είναι όμως , παρά το 35% της ύλης του.

Η εντύπωση ότι το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο λακτίσματα, δίνεται από τους , ευρέως γνωστούς , αγώνες του. Το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ είναι Ολυμπιακό Άθλημα. Αυτό σημαίνει αυτομάτως , ότι οι κανόνες των αγώνων , θα πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε το άθλημα να είναι εντυπωσιακό , να έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας , και μεγάλη ασφάλεια για τον αθλητή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα δύσκολα περιστροφικά χτυπήματα βαθμολογούνται με υψηλότερη βαθμολογία , η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν το λάκτισμα πετύχει σωστά το κεφάλι του αντιπάλου. Αυξάνεται η δυσκολία, γίνεται υψηλή η τεχνική,  αυξάνεται και η βαθμολογία. Αντίθετα τα χτυπήματα στο πρόσωπο , θεωρούνται (και είναι) πολύ επικίνδυνα και σε σχέση με τα λακτίσματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Φυσικά , η ύλη του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τεχνικών επίθεσης και άμυνας με χέρια (χτυπήματα – κλειδώματα – ρίψεις) και πόδια. Η πληθώρα των τεχνικών αυτών εξοπλίζει τον αθλητή με όλα όσα χρειάζονται , ώστε να ανταπεξέλθει στον πραγματικό κόσμο και να μπορεί να προστατεύσει την ζωή του , στην έσχατη ανάγκη.

Επειδή όμως , το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο , ώστε οι επικίνδυνες τεχνικές να διδάσκονται μετά από αρκετό καιρό εκπαίδευσης , και στην κατάλληλη ηλικία.


Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.