Λίγα λόγια για το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ…

Σε ελεύθερη απόδοση , TaeKwonDo , σημαίνει :

  • Tae = Τέχνη με τα πόδια
  • Kwon = Τέχνη με τα χέρια
  • Do = Πνευματικός δρόμος / Μυαλό

και προέρχεται από την Νότια Κορέα

Το ΤAEKBONTO , είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες πολεμικές τέχνες. Οι τεχνικές του είναι καλά μελετημένες , ώστε να αξιοποιούν κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος , είτε αμυντικά – είτε επιθετικά .

Κεντρικός άξονας στην εκτέλεση των κινήσεων του , είναι η τεχνική. Κατά την εκπαίδευση του αθλούμενου στο ΤAEKBONTO , αναπτύσσονται ικανότητες  , όπως η ταχύτητα , η δύναμη , η ευλυγισία , η αντοχή, κ.α. , οι οποίες τον εξελίσσουν  ως προς την φυσική του κατάσταση.  Φυσικά , για την επίτευξη των παραπάνω , απαιτείται αρκετή προπόνηση , υπομονή και επιμονή.

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα , αν και απαιτητικό , απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , και στα δύο φύλα , καθώς μέσω της τεχνικής καλύπτονται τυχών αδυναμίες (ταχύτητα , αντοχή , κ.τ.λ) που μπορεί να έχει ο αρχάριος διδασκόμενος. Η εξέλιξη του αθλητή ωστόσο , δεν σταματάει ποτέ. Η άθληση και η τεχνική του κατάρτιση είναι κλιμακωτή , και η μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο είναι μελετημένη και ομαλή. Κύρια διαδικασία στην εξέλιξη αυτή, αποτελούν οι εξετάσεις , οι οποίες πιστοποιούν την πρόοδο του αθλητή, όπου και αποδίδονται οι αντίστοιχες ζώνες (βαθμοί).

Παράλληλα με τα σωματικά οφέλη , προκύπτουν και πνευματικά , όπως: αυτοπεποίθηση , αυτοσυγκράτηση , σεβασμός προς όλους , κ.α. , τα οποία καλλιεργούνται μέσα από την προπόνηση τόσο του αγωνιστικού , όσο και του παραδοσιακού του κομματιού.

Το αγωνιστικό κομμάτι του χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά του λακτίσματα , τα οποία όσο ανεβαίνει το επίπεδο του αθλητή ,γίνονται όλο και πιο απαιτητικά, όλο και πιο εντυπωσιακά , καθώς και από την φιλοσοφία και την στρατηγική των αγώνων. Είναι ολυμπιακό άθλημα. Οι προσεκτικά μελετημένες δικλείδες ασφαλείας πάνω στην εξάσκηση, αλλά και κατά την διάρκεια των αγώνων του ΤAEKBONTO, το καθιστούν ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα στον χώρο των πολεμικών τεχνών.

Το παραδοσιακό κομμάτι του, χαρακτηρίζεται από τα Κιμπόν / Πούμσε (Φόρμες) και τις αυτοάμυνές του. Τα Κιμπόν και τα Πούμσε , είναι προκαθορισμένες κινήσεις, μέσα από τις οποίες αναπτύσσεται η τεχνική του ασκούμενου. Οι αυτοάμυνες βελτιώνουν την ικανότητα του ασκούμενου στην σωστή εφαρμογή αυτών των τεχνικών στην πράξη, προσομοιώνοντας ρεαλιστικές συνθήκες αυτοάμυνας.